Tehnologija i kontrola kakvoće hrane životinjskog podrijetla obvezni je predmet na prvoj
godini Sveučilišnog diplomskog studija sanitarnog inženjerstva, a ovaj je priručnik dio
obvezne ispitne literature za taj predmet.
Cilj predmeta je da student usvoji znanja i vještine potrebne za stručnu komunikaciju o
pitanjima dobre proizvodne i dobre higijenske prakse sa strukama izravno uključenim u
poslovanje s hranom životinjskog podrijetla.
Priručnikom je obuhvaćeno 30 sati organizirane vježbovne nastave, od čega 58 % čini
laboratorijski rad (senzorske i fizikalno-kemijske analize), a ostalo su pogonske vježbe
(terenska nastava) i vježbe iz analize sadržaja deklaracije proizvoda. Hrana životinjskog
podrijetla predstavljena je s nekoliko odabranih primjera proizvoda i njihovih analitičkih
parametara.
Svaka od 10 vježbi u svom uvodnom dijelu sadrži teorijske postavke kojima se studenta
upućuje na karakter analitičkog postupka, značenje informacija koje iz njega proizlaze te
primjenu u praksi. Navođenjem ishoda učenja studenta se usmjerava na ono što treba imati
u fokusu tijekom pripremanja i provođenja vježbe te tijekom pripreme za provjeru usvojenih
znanja i vještina. U tom su kontekstu osmišljeni i zadatci za samostalno vježbanje i
samoprovjeru znanja koji se nalaze na kraju svake vježbe. Rješenja ovih zadataka nisu
navedena u priručniku zbog namjere da student ispravnost svojih odgovora i načina
rješavanja zadataka provjeri u izravnim konzultacijama s nastavnicima.
Olivera Koprivnjak