PREDGOVOR
Tehnologija i kontrola kakvoće hrane biljnog podrijetla obvezni je predmet na drugoj
godini Sveučilišnog diplomskog studija sanitarnog inženjerstva, a ovaj je priručnik dio
obvezne ispitne literature za taj predmet.
Cilj predmeta je da student usvoji znanja i vještine potrebne za stručnu komunikaciju o
pitanjima dobre proizvodne i dobre higijenske prakse sa strukama izravno uključenim u
poslovanje s hranom biljnog podrijetla.
Priručnikom je obuhvaćeno 35 sati organizirane vježbovne nastave, od čega 70 % čini
laboratorijski rad (senzorske i fizičko-kemijske analize), a preostalo su pogonske vježbe
(terenska nastava) i vježbe iz analize sadržaja deklaracije proizvoda. Hrana biljnog
podrijetla predstavljena je s nekoliko odabranih primjera proizvoda i njihovih analitičkih
parametara.
Svaka od 12 vježbi u svom uvodnom dijelu sadrži teorijske postavke kojima se studenta
upućuje na karakter analitičkog postupka, značenje informacija koje iz njega proizlaze te
primjenu u praksi. Navođenjem ishoda učenja studenta se usmjerava na ono što treba
imati u fokusu tijekom pripremanja i provođenja vježbe te tijekom pripreme za provjeru
usvojenih znanja i vještina. U tom su kontekstu osmišljeni i zadatci za samostalno
vježbanje i samoprovjeru znanja koji se nalaze na kraju svake vježbe. Rješenja ovih
zadataka nisu navedena u priručniku zbog namjere da student ispravnost svojih
odgovora i načina rješavanja zadataka provjeri u izravnim konzultacijama s nastavnicima.
Olivera Koprivnjak