Naslov Hladna i topla ekstrakcija ulja heksanom iz pulpe i sjemenke ploda masline
Autor Barbara Vuković
Mentor Olivera Koprivnjak (mentor)
Mentor Valerija Majetić Germek (komentor)
Član povjerenstva Dalibor Broznić (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Ivana Gobin (član povjerenstva)
Član povjerenstva Olivera Koprivnjak (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Medicinski fakultet (Katedra za tehnologiju i kontrolu namirnica) Rijeka
Datum i država obrane 2017-09-20, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOTEHNIČKE ZNANOSTI Prehrambena tehnologija
Sažetak Osnovni cilj ovoga rada bio je usporediti učinkovitost primjene hladnog, odnosno toplog otapala (metoda Soxhlet) u ekstrakciji ulja iz suhe tvari tri vrste liofiliziranog biljnog materijala (maslinovo tijesto bez koštice, maslinovo tijesto s košticom, sjemenke masline sorte Leccino) te usporediti masene udjele fenolnih tvari i orto-difenola u tako dobivenim uljima te antioksidacijski kapacitet biljnog materijala. U radu je, uz kratki osvrt na laboratorijske metode ekstrakcije ulja, karakteristike masline sorte Leccino i određivanje antioksidacijskog kapaciteta DPPH metodom, opisana građa i sastav ploda masline, prerada maslina u ulje uz uklanjanje koštice te karakteristike fenolnih tvari ploda i ulja masline. U eksperimentalnom dijelu dokazano je da su hladna i topla ekstrakcija podjednako učinkovite u izdvajanju ulja iz liofiliziranih maslinovih tijesta, ali je primjena tople ekstrakcije učinkovitija kod izdvajanja ulja iz sjemenki. Između tijesta prerađenog s košticom i onog bez koštice utvrđene su statistički značajne razlike kod: a) udjela ulja (39 % u odnosu na 52 %), b) masenog udjela ukupnih fenola (8,62 mg/g u odnosu na 12,87 mg/g) te c) antioksidacijskog kapaciteta (IC50 6,33 mg/mL u odnosu na 3,56 mg/mL). Sjemenke su imale statistički značajno niži maseni udio ukupnih fenola (5,27 mg/g) te višestruko višu vrijednost IC50 (46,43 mg/mL) u odnosu na maslinova tijesta. Kod ulja dobivenih toplom ekstrakcijom iz sve tri vrste biljnog materijala (oba tijesta i sjemenka) utvrđene su statistički značajno više vrijednosti za: a) maseni udio ukupnih fenola (za 3 do 10 puta u odnosu na hladnu ekstrakciju), b) maseni udio orto-difenola (za 9 puta u odnosu na hladnu ekstrakciju). Rezultati potvrđuju prethodna saznanja da se uklanjanjem koštice smanjuje negativni utjecaj peroksidaza iz sjemenki na fenolne tvari u tijestu i ulju, te upućuju na to da se primjenom tople ekstrakcije povećava topljivost fenolnih tvari iz biljnog materijala u ulju.
Sažetak (engleski) The main aim of this study was to compare the efficiency of cold and hot solvent extraction (Soxhlet method) of oil from dry matter of three types of lyophilized plant material (olive paste without kernel, olive paste with kernel, olive seeds of Leccino cultivar) and to compare the mass fraction of phenolic compounds and ortho-diphenols in so obtained oils. Also, the antioxidant capacity of plant material was determined. A short description of the laboratory methods of oil extraction, characteristics of the olives of Leccino cultivar and the determination of antioxidant capacity by the DPPH method was given. Also, structure and composition of olive fruit, olive oil processing from de-stoned fruits and characteristics of the olive fruit and oil phenol compounds, were described. In the experimental part it was showed that cold and hot extraction were equally effective in extracting oils from lyophilized olive pastes, but the hot extraction was more efficient in the oil extraction from seeds. Between olive paste processed with and without kernel, statistically significant differences were determined for: a) oil content (39% vs. 52%), b) mass fraction of total phenols (8.62 mg/g vs. 12.87 mg / g) and c) antioxidant capacity (IC50 6.33 mg/mL vs. 3.56 mg/mL). Seeds had statistically significant lower total phenols mass fraction (5.27 mg/g) and multiple higher IC50 values (46.43 mg/mL) compared to olive pastes. In oils obtained by hot extraction from the all three plant materials (both olive pastes and seed), statistically significant higher values were determined for: a) total phenols mass fraction (3 to 10 fold in regard to cold extraction), b) the ortho-diphenol mass fraction (9 fold in regard to cold extraction). These results confirm previous knowledge, that removing olive kernel reduces the negative impact of seed peroxidase on the phenolic compounds in the olive paste and oil, as well as suggest that, hot oil extraction increases solubility of phenolic compounds from plant material in oil.
Ključne riječi
ekstrakcija ulja
udio ulja
fenolne tvari
antioksidacijski kapacitet
Ključne riječi (engleski)
oil extraction
oil content
phenolic compounds
antioxidant capacity
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:184:180921
Studijski program Naziv: Sanitarno inženjerstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: diplomski Akademski / stručni naziv: magistar/magistra sanitarnog inženjerstva (mag. sanit. ing.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Pristup korisnicima matične ustanove
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2018-03-20 07:56:32