diplomski rad
ALERGIJSKA SENZITIZACIJA U OVISNOSTI O ALERGIJSKOJ BOLESTI I DOBI DJETETA

Tea Crnogaj (2015)
Sveučilište u Rijeci
Medicinski fakultet
Katedra za pedijatriju
Podaci o radu
NaslovALERGIJSKA SENZITIZACIJA U OVISNOSTI O ALERGIJSKOJ BOLESTI I DOBI DJETETA
AutorTea Crnogaj
Voditelj/MentorSrđan Banac (mentor)
Sažetak rada
Cilj istraživanja: Cilj istraživanja je odrediti profil senzitizacije u ovisnosti o alergijskoj bolesti i dobi djeteta, te utvrditi koji se alergeni najčešće zamjećuju kao uzrok tegoba od strane djece ili njihovih roditelja. Ispitanici i metode: U istraživanje je uključeno 1102 djece u dobi od 0 do 17 godina koja su u razdoblju od 2011. do 2014. godine zaprimljena u alergološku ambulantu na kožno testiranje prick metodom na Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka. Rezultati: U atopijskom dermatitisu su uzrok tegoba većinom nutritivni alergeni, a najčešće je jaje. Urtikarija ima velik broj zabilježenih nutritivnih alergena, iako je vodeći D. Pteronyssinus. U astmi, alergijskom rinitisu, alergijskom rinokonjuktivitisu i astmi s alergijskim rinitisom/rinokonjuktivitisom prevladavaju inhalatorni alergeni. Najučestaliji inhalatorni alergeni su grinje, i to D. Pteronyssinus, jedino su u alergijskom rinokonjuktivitisu zastupljeniji peludni alergeni, od kojih su najčešće trave. Do treće godine alergijske bolesti najčešće uzrokuju nutritivni alergeni, a nakon treće inhalatorni. Djeca i roditelji najviše primjećuju da im se tegobe vezane uz alergijsku bolest javljaju sa sezonom cvjetanja i prilikom kontakta s dlakavim kućnim ljubimcima. Zaključak: Kožne promjene u atopijskom dermatitisu su povezane s nutritivnim alergenima, dok su alergijske bolesti dišnog sustava povezane s inhalatornim alergenima. Budući da je najveća prevalencija atopijskog dermatitisa do treće godine, u tom su periodu najzastupljeniji nutritivni alergeni, a od treće godine raste prevalencija alergijskih bolesti dišnog sustava i učestalost inhalatornih alergena.
Ključne riječialergijska senzitizacija alergeni alergijske bolesti
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Rijeci
Medicinski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineKatedra za pedijatriju
MjestoRijeka
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Kliničke medicinske znanosti
Pedijatrija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjintegrirani preddiplomski i diplomski
Naziv studijskog programaMedicina
Akademski / stručni nazivdoktor/doktorica medicine
Kratica akademskog / stručnog nazivadr. med.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Aim: The aim of this research is to determine the profile of sensitization in relation to the allergic disease and the age of the child, and to determine which allergens are most often noticed as the cause of allergic symptoms by children or their parents. Patients and methods: The study included 1,102 children aged from 0 to 17 years who were in the period from 2011 to 2014 received to the Allergy Clinic in Clinical Hospital Centre Rijeka and undergone skin prick testing. Results: The most common causes of atopic dermatitis are food allergens, especially egg. Urticaria has more frequent nutritional allergens, although the leading is D. pteronyssinus. In asthma, allergic rhinitis, allergic rhinoconjunctivitis and asthma with the allergic rhinitis/rhinoconjunctivitis dominate inhaled allergens. The most common inhaled allergens are dust mites, especially D. pteronyssinus. Only in the allergic rhinoconjunctivitis are more common pollen allergens, of which the most common is grass. Before the third year allergic diseases are usually caused by food allergens, and after the third year by inhalation allergens. Children and parents mostly notice that symptoms of allergic disease are associated with the season of pollination and in contact with pets. Conclusion: The skin changes in atopic dermatitis are associated with food allergens, while allergic diseases of respiratory tract are associated with inhaled allergens. Since the highest prevalence of atopic dermatitis is before the third year, in this period, the most common are food allergens, and after the third year is growing prevalence of allergic diseases of respiratory system and the frequency of inhaled allergens.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)allergic sensitization allergens allergic diseases
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:184:006990
PohranioBosa Licul