diplomski rad
UTJECAJ PREHRANE NA POJAVNOST KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA

Tijana Petohleb (2015)
Sveučilište u Rijeci
Medicinski fakultet
Katedra za onkologiju i radioterapiju
Podaci o radu
NaslovUTJECAJ PREHRANE NA POJAVNOST KARCINOMA DEBELOG CRIJEVA
AutorTijana Petohleb
Voditelj/MentorMarija Petković (mentor)
Sažetak rada
Karcinom debelog crijeva zloćudni je tumor čija je incidencija u porastu. Po učestalosti, nalazi se na trećem mjestu kod muškaraca te drugom mjestu u žena. Može se podijeliti na nasljedne i nenasljedne karcinome. Veliku skupinu čine upravo nenasljedni karcinomi debelog crijeva do kojih dovodi određeni obrazac životnih navika, uključujući i prehrambene navike. Prihvaćanje zapadnjačkog načina prehrane, nedovoljna fizička aktivnost te pretilost, kao rezultat prethodno navedenog, neki su od čimbenika rizika koji su doprinijeli porastu incidencije. To su ujedno i čimbenici na koje se može utjecati i time unaprijediti zdravlje. Određen tip prehrane, odnosno životni stil, utječe na prevenciju, pojavnost karcinoma debelog crijeva i tijek bolesti što potvrđuju brojna istraživanja. Procijenjeno je da je prehrana odgovorna za više od trećine smrtnih slučajeva oboljelih od karcinoma. Iz tog su razloga donijete preporuke na temelju informacija koje povezuju prehranu, tjelesnu masu i fizičku aktivnost s ishodima karcinoma, s ciljem primarne i sekundarne prevencije. Najbolja opcija za smanjenje smrtnosti kolorektalnog karcinoma temelji se na ranoj dijagnozi te primarnoj prevenciji s naglaskom na promjeni okolišnih rizičnih čimbenika i onih vezanih uz način života.
Ključne riječikarcinom debelog crijeva prehrana životni stil prevencija rizični čimbenici
Ustanova koja je dodijelila akademski/stručni stupanjSveučilište u Rijeci
Medicinski fakultet
Ustrojstvena jedinica niže razineKatedra za onkologiju i radioterapiju
MjestoRijeka
Država obraneHrvatska
Znanstveno područje, polje, granaBIOMEDICINA I ZDRAVSTVO
Kliničke medicinske znanosti
Onkologija
Vrsta studijasveučilišni
Stupanjintegrirani preddiplomski i diplomski
Naziv studijskog programaMedicina
Akademski / stručni nazivdoktor/doktorica medicine
Kratica akademskog / stručnog nazivadr. med.
Vrsta radadiplomski rad
Jezik hrvatski
Datum obrane2015
Sažetak rada na drugom jeziku (engleski)
Colorectal carcinoma is malignant tumor with rising incidence. It is third most common cancer in males and second in females. It can be divided into hereditary and nonhereditary carcinomas. A certain form of life habits, including ones related to diet, leads to nonhereditary carcinomas, a large group of colorectal carcinomas. The adoption of westernized diet, physical inactivity and obesity, as a result of the above, are some of risk factors that have led to the rising incidence. These are also risk factors that that can be modified and this way could improve health. Many researches confirmed that a certain lifestyle and diet have impact on the prevention, incidence of colorectal carcinoma and course of disease. It has been estimated that diet is responsible for more than third of cancer deaths. For that reason recommendations are made based on the evidence linking diet, weight and physical activity to cancer outcomes, promoting primary and secondary prevention. The best option for reducing colorectal carcinoma mortality is based on early diagnosis and primary prevention, focusing on modifying environmental risk factors and ones linked to lifestyle.
Ključne riječi na drugom jeziku (engleski)colorectal carcinoma diet lifestyle prevention risk factors
Vrsta resursatekst
Prava pristupaRad dostupan samo djelatnicima i studentima matične ustanove
Uvjeti korištenja radahttp://rightsstatements.org/vocab/InC/1.0/
URN:NBNhttps://urn.nsk.hr/urn:nbn:hr:184:989780
PohranioBosa Licul