Naslov Dijetoterapija šećerne bolesti
Autor Anamarija Plazonić
Mentor Sanja Klobučar Majanović (mentor)
Član povjerenstva Antica Duletić-Načinović (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Srđan Novak (član povjerenstva)
Član povjerenstva Dijana Detel (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Rijeci Medicinski fakultet (Katedra za internu medicinu) Rijeka
Datum i država obrane 2016-07-15, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti Interna medicina
Sažetak Šećerna bolest jedna je od najčešćih kroničnih metaboličkih bolesti koja je obilježena
stanjem kronične hiperglikemije, koja najčešće nastaje kao posljedica nedovoljne produkcije
inzulina ili inzulinske rezistencije. U svijetu je danas sve više oboljelih, a s obzirom na težinu
i trajanje bolesti te različite komplikacije s kojima se povezuje, šećerna bolest postaje rastući
javnozdravstveni problem. U liječenju šećerne bolesti primjenjuju se edukacija, promjena
životnog stila, samokontrola i medikamentozna terapija. Promjena životnog stila
podrazumijeva redovitu tjelesnu aktivnost te pravilnu prehranu. Osnova u terapiji šećerne
bolesti jest pravilna i uravnotežena prehrana te je upravo ona temelj dijetoterapije šećerne
bolesti koja se još naziva i medicinska nutritivna terapija. Medicinska nutritivna terapija
prema ADA smjernicama podrazumijeva odgovarajući energetski unos, kontrolu tjelesne
težine i tjelesnu aktivnost, dosljednost u dnevnom unosu ugljikohidrata, odgovarajući
nutritivni sastav, te dosljedno vrijeme obroka i međuobroka. Preporučuje se da prosječan
kalorijski unos bude 1500 kcal, da se obroci rasporede u tri glavna obroka i dva međuobroka . Nutritivni sastav trebalo bi indiviualizirati. Ukoliko pacijent ima prekomjernu tjelesnu težinu
preporučuje se postupno smanjenje tjelesne težine za 5 – 10 % tijekom 6 mjeseci. Svim se
pacijentima, bez obzira na tjelesnu težinu, preporučuje umjerena tjelesna aktivnost jer ima
veoma povoljan učinak na glikemiju i inzulinsku rezistenciju. Mnoga istraživanja pokazuju
prednosti prehrane sa sniženim unosom ugljikohidrata na kontrolu šećerne bolesti jer ima
izuzetno povoljan učinak na glikemiju, dislipidemiju, sniženje tjelesne težine te na kroničnu
upalu. Nadalje, prehrana s najpovoljnijim učinkom na šećernu bolest jest mediteranska
prehrana koja također ima povoljan učinak na glikemiju, dislipidemiju, smanjenje tjelesne
težine i oksidativni stres. Brojne povoljne učinke na šećernu bolest pokazale su i različite
vrste prehrane temeljene na unosu namirnica biljnog podrijetla. Postoji čitav niz pojedinačnih
namirnica koje također pokazuju povoljne učinke, a neke od njih su đumbir, kurkuma, cimet , kava i crno vino. Potrebno je kontinuirano educirati pacijente o važnosti prehrane u liječenju
šećerne bolesti, a same preporuke vezane uz dijetoterapiju treba individualno prilagoditi kako
bi se podigla suradljivost, što je osnovni preduvjet za postizanje najboljeg rezultata u
liječenju.
Sažetak (engleski) Diabetes mellitus is one of the most common metabolic disorders which is
characterised by chronic hiperglycemia due to impaired insulin secretion or insulin resistance.
Nowadays, there is a growing number of people who suffer from diabetes mellitus, and it has
become one of the most important public health issues because it is a serious, chronic illness
characterised by many complications. The therapy of diabetes mellitus is based on education,
lifestyle modification (which includes diet and physical activity), self-control and
pharmacological therapy. Balanced and regular diet is the cornerstone of diabetes treatment.
Medical nutritional therapy should include balanced calorie intake, weight management and
physical activity, consistency in day-to-day carbohydrate intake, balanced nutritional content
and timing of meals and snacks. Calorie intake should be on average 1500 kcal/day, divided
in three main meals a day. The optimal nutritional content should be individualised. If the
patient is overweight or obese, he or she should be encouraged to slowly reduce body weight
by 5-10% in six months. Moderate physical activity should be recommended to every patient
with diabetes mellitus because it has beneficial effects on glycemia and insulin resistance.
Many studies show positive effects of low-carbohydrate diet on glycemia, dislipidemia,
weight managment and chronic inflammation. Mediterranean diet also has many positive
effects on glycemia, dislipidemia, weight managment and oxidative stress. In addition, plantbased
diets have many good effects on diabetes mellitus as well, and can be useful in diabetes
treatment. Ginger, cinnamon, turmeric, coffee, red wine and many other foods also have
postive effects on diabetes control. It is important to continually educate patients about the
importance of diet in diabetes treatment. However, recommendations should be individualised
to improve patient compliance for the best treatment results.
Ključne riječi
šećerna bolest
prehrana
dijetoterapija
prehrana sa sniženim unosom ugljikohidrata
mediteranska prehrana
prehrana bazirana na namirnicama biljnog podrijetla
Ključne riječi (engleski)
diabetes mellitus
diet
diet therapy
low-carbohydrate diet
mediterranean diet
plant-based diet
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:184:780617
Studijski program Naziv: Medicina Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: integrirani preddiplomski i diplomski Akademski / stručni naziv: doktor/doktorica medicine (dr. med.)
Vrsta resursa Tekst
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2016-10-13 09:05:30