Abstract | Deklariranje prehrambenih proizvoda predstavlja osnovnu komunikaciju između subjekta u poslovanju s hranom i potrošača te čini važan segment prodaje, ali i informiranja i zaštite potrošača. Ekološki proizvedena hrana, uz opće uvjete označavanja koji vrijede za svaku hranu na tržištu, mora ispuniti i posebne uvjete koji se odnose isključivo na ekološke prehrambene proizvode.
U ovom je istraživanju, uz pomoć obrasca sastavljenog prema važećim uredbama Europske unije i propisima Republike Hrvatske, procijenjena usklađenost deklaracija na 164 ekološka prehrambena proizvoda s trenutno važećom zakonskom regulativom na tržištu Republike Hrvatske. Proizvodi su podijeljeni na prerađene (125) i neprerađene (39) zbog toga što su se neki od parametara obrasca za ocjenu odnosili isključivo na prerađene proizvode, kao što je popis sastojaka i nutritivna deklaracija. Rezultati su uspoređeni s rezultatima istraživanja provedenih 2013. godine, prije pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.
Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je samo 16 (9,8%) od 164 analiziranih uzoraka zadovoljilo sve parametre propisanog označavanja hrane. U ovom istraživanju utvrđeno je 0,9% manje neusklađenosti u usporedbi sa stanjem na tržištu u 2013. godini, kada je u potpunosti usklađenih deklaracija bilo 11 (8,9%) od 123. Najčešće greške uključuju neprikladan izbor materijala za izradu deklaracije, nepravilno navođenje adrese subjekta u poslovanju s hranom, izostavljanje nutritivne deklaracije, nepravilno navođenje oznake serije ili lota, neprevedeno mjesto uzgoja ekoloških sastojaka i nenavođenje količine sastojaka iz ekološke proizvodnje.
Može se zaključiti kako je jedan od glavnih razloga neusklađenosti deklaracija neprikladan izbor materijala na kojeg se deklaracija tiska što deklaraciju čini nečitljivom (27,4% analiziranih deklaracija), a isti razlog dominirao je i u prethodnim istraživanjima
Neusklađenosti je moguće pripisati i izostavljanju prijevoda nutritivne deklaracije (13,6% analiziranih deklaracija) i mjesta uzgoja poljoprivredne sirovine (49,4% analiziranih deklaracija). Također se ističe neispravno prevođenje naziva hrane pri kojem se isključuju riječi „eko“, „bio“ ili „organski“, a uz naziv hrane se dopisuje nepropisani termin „ekoproizvod“. U usporedbi s istraživanjima iz 2013., poboljšanje je vidljivo u navođenju informacija na hrvatskom jeziku te u navođenju informacija propisanom veličinom slova, ovisno o veličini ambalaže, zbog toga što u ovom istraživanju niti jedna deklaracija nije bila ocijenjena neusklađenom prema parametrima ocjenjivanja uporabe propisane veličine slova i hrvatskog jezika. |
Abstract (english) | Food labeling represents basic communication between the food business operators and consumers, which makes it not only an important part of marketing, but also a part of informing and protecting the consumers. Organically produced foods, along with general legal requirements of food labeling, must comply with specific legislation pertinent only to organic food.
In this research, using the evaluation form based on currently valid regulations of the European Union and the Republic of Croatia, compliance of 164 food labels with valid legislation was assessed. Products were divided into processed foods (125) and unprocessed foods (39) because some parameters of the evaluation form are pertinent only to processed food labels, such as nutritional value and list of ingredients. The results were compared to outcomes obtained through research in 2013, before accession of the Republic of Croatia to the European Union.
Results show that only 16 (9,8%) out of 164 evaluated organic food labels fulfilled all requirements of food labeling. In comparison with 2013, when only 8,9% of evaluated labels fulfilled all requirements, an improvement of 0,9% was determined on Croatian market. Most common mistakes include incorrect choice of label materials, partial information on address of food business operator, omission of nutritive declaration, incorrect lot number, untranslated place of origin of organically grown ingredients and omission of quantity of organically produced ingredients.
This research leads to conclusion that one of the main reasons of non-compliance was incorrect choice of food label material which made the food label illegible (27,4% of analyzed samples), and the same reason predominates in prior research. Another reason is untranslated nutritive declaration (13,6%) and place of origin of organically grown ingredients (49,4%).
Incorrect translation of the name of organic food excludes the words “eco”, “bio” and “organic”, and the word “ecoproduct” is added to the name of the food. In comparison to prior research, improvement is visible in mandatory information being stated in Croatian and using required letter size, dependent on packaging size, as no analyzed samples were determined to be non-compliant in these assessment parameters |